ViTalent pioniert met eerste opleidingen basisoperator farma

Persbericht

Veerle Van der Linden algemeen directeur van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen

Brussel, 14 mei 2020 – ViTalent, het allereerste gespecialiseerde opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, is er in volle coronacrisis in geslaagd om de eerste opleidingen voor ‘basisoperator farma’ op te starten bij farmabedrijven Sanofi in Geel en Novartis in Puurs. Op 1 april startte ook algemeen directeur Veerle Van der Linden die twee grote uitdagingen ziet: het opleidingsaanbod verder uitbreiden, ook voor studenten en werkzoekenden, en de bouw en inrichting van het opleidingscentrum optimaal begeleiden. De bouwwerken op het Wetenschapspark in Niel starten dit najaar. ViTalent plant eind 2021 de deuren te openen.

Zowat een jaar na de oprichting door de sociale partners van de chemie- en farmasector realiseert ViTalent een belangrijke mijlpaal. Instructeurs van het opleidingscentrum zijn bij Sanofi en Novartis de voorbije weken gestart met de opleidingsmodule ‘basisoperator farma’. Dit gebeurt uiteraard met respect voor de coronavoorschriften op het vlak van hygiëne en fysieke afstand. Zo zijn groepsopdrachten voorlopig niet toegelaten en gelden er strikte veiligheidsmaatregelen.

De opleiding combineert theorie en praktijk en brengt nieuw aangeworven medewerkers op een snelle en kwaliteitsvolle manier de noodzakelijke vaardigheden bij om als operator aan de slag te gaan in de farmasector. Op die manier wordt de inloopperiode sterk ingekort en kunnen werknemers dus sneller effectief aan de slag. ViTalent is het eerste opleidingscentrum met dergelijk aanbod. Voordien dienden farmabedrijven zelf hun eigen opleidingen te organiseren.

Bij Sanofi past de opleiding in het grootschalige investeringsproject van het bedrijf waarbij de productiecapaciteit in Geel fors wordt uitgebreid en er gespreid over het jaar 150 nieuwe medewerkers worden aangetrokken. Die volgen bij hun opstart allemaal een vierdaagse basisopleiding van ViTalent. Ook bij Novartis in Puurs is ViTalent deze maand gestart met twee trainingssessies op maat van zowel startende als bestaande medewerkers.

“Als de coronacrisis één zaak duidelijk maakt, is het dat onze samenleving alle talenten kan gebruiken. De zorgsector heeft de geneesmiddelen en vaccins uit de farma- en biotechsector hard nodig. Onze farma- en biotechbedrijven hebben de voorbije jaren heel wat extra jobs gecreëerd en hebben op hun beurt veel technisch en wetenschappelijk talent nodig. Vandaag, maar ook na de coronacrisis. Voor die uitdaging willen we met het opleidingscentrum ViTalent de juiste oplossingen bieden. Met opleidingen op maat van zowel werkzoekenden, studenten als nieuwe en bestaande medewerkers. Zo kan ViTalent een bijkomende troef worden voor de internationale uitstraling en aantrekkingskracht van de farma en biotech in Vlaanderen. Met Veerle Van der Linden heeft het Bestuursorgaan van ViTalent vzw de juiste vrouw op de juiste plaats gekozen om het nieuwe sectorale opleidingscentrum succesvol uit te bouwen.”

Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

“We zijn in moeilijke omstandigheden, en sneller dan gepland, gestart met onze externe opleidingen. Dit toont aan dat er bij bedrijven een grote nood is aan een kwaliteitsvol en gevarieerd opleidingsaanbod voor farma en biotech. We werken aan extra opleidingsmodules voor operationele productie- en labofuncties die we ook voor andere bedrijven snel beschikbaar willen maken. Daarnaast zitten we in volle voorbereiding op de start van de bouwwerken van het eigenlijke opleidingscentrum in Niel. Eind volgend jaar hopen we daar de eerste cursisten in een hoogtechnologische leeromgeving te ontvangen.”

Veerle Van der Linden, algemeen directeur ViTalent

Veerle Van der Linden, sinds 1 april aangesteld als algemeen directeur van ViTalent, behaalde een doctoraat in de scheikunde aan de Universiteit Antwerpen. Ze was gastprofessor aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen en werkte nadien bijna tien jaar in verschillende technische en leidinggevende functies bij Eandis, het huidige Fluvius, waar ze tot voor kort Diensthoofd Klantaansluitingen was.

Het opleidingscentrum ViTalent komt op het Wetenschapspark in Niel en wordt gebouwd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. De bouwwerken starten dit najaar en ViTalent hoopt eind 2021 de deuren te openen. Op een oppervlakte van 1.500 vierkante meter komen er leslokalen, labo’s, praktijkruimtes en een zogenaamde cleanroom om de werkomstandigheden in farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier na te bootsen met de modernste didactische methodes en geavanceerde apparatuur. Op termijn wil ViTalent enkele duizenden cursisten per jaar opleiden, onder meer dankzij een nauwe samenwerking met de VDAB.

ViTalent is een gezamenlijk initiatief van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en de vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV, met de financiële steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent. Sinds 2017 is intensief samengewerkt met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi om het opleidingsaanbod en de werking van ViTalent optimaal af te stemmen op de noden van de sector.

Meer info:
Veerle Van der Linden, Algemeen directeur ViTalent, 0476 31 40 07, veerle.vanderlinden@vitalent.be