ViTalent: sector investeert in gespecialiseerd opleidingscentrum voor farma en biotech

Persbericht

ViTalent wil werkzoekenden, studenten én professionals opleiden voor job in de life sciences

Op het Wetenschapspark in Niel opent in 2021 ViTalent, het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen. Studenten en werkzoekenden maken er kennis met de sector en krijgen in een gesimuleerde werkomgeving de juiste vaardigheden aangeleerd voor een job in de life sciences. Maar ook bestaande medewerkers kunnen er zich permanent bijscholen. Werkgevers en vakbonden slaan hiermee de handen in elkaar om geschikt talent op te leiden voor de farma en biotech, een sector die de voorbije jaren heel wat jobs heeft gecreëerd maar waarvoor nog geen praktijkgericht opleidingscentrum bestond.

Nog voor de zomer wordt de aanbestedingsprocedure voor de bouw van ViTalent opgestart. Het centrum wordt gebouwd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en komt op het Wetenschapspark UAntwerpen in Niel. Op een oppervlakte van 1.500 vierkante meter komen er leslokalen, labo’s, praktijkruimtes en een zogenaamde cleanroom om de werkomstandigheden in de farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier na te bootsen. ViTalent wil de deuren openen in de tweede helft van 2021 en hoopt na vijf jaar op volle toeren te draaien. Op kruissnelheid wil het enkele duizenden mensen per jaar opleiden.

Drie doelgroepen

ViTalent mikt op drie verschillende doelgroepen. Bestaande werknemers uit de sector kunnen er zich permanent bijscholen. In samenwerking met de VDAB kunnen werkzoekenden er terecht voor een herscholing naar een job in de life sciences en studenten uit het secundair en hoger onderwijs kunnen er hun theoretische opleiding aanvullen met praktijkervaring. Om het opleidingsaanbod optimaal af te stemmen op de noden van de sector wordt intensief samengewerkt met grote en kleine ondernemingen uit de farma en biotech.

“Farma & biotech: een sector in volle bloei die kwaliteitsvolle jobs creëert en permanent op zoek is naar geschikt talent.”

Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “We hadden al sectorale opleidingscentra voor de chemie met ACTA in Brasschaat en voor de kunststoffen met PlastIQ in Kortrijk en Genk. Met ViTalent beschikken we nu weldra ook over een gespecialiseerd opleidingscentrum voor de vele biotech- en farmabedrijven in Vlaanderen, zowel kmo’s als internationale ondernemingen. Dat is dringend nodig, want het is een sector in volle bloei die kwaliteitsvolle jobs creëert en permanent op zoek is naar geschikt talent.”

“Met ViTalent bieden we zowel werkzoekenden, studenten als bestaande medewerkers de juiste vaardigheden voor een duurzame loopbaan in de sector.”

Marian Willekens, ondervoorzitter ViTalent en secretaris ACV BIE

Marian Willekens, ondervoorzitter ViTalent en secretaris ACV BIE: “Met ViTalent bieden we zowel werkzoekenden, studenten als bestaande medewerkers de juiste vaardigheden voor een duurzame loopbaan in de sector. Het opleidingscentrum zal gebruik maken van de modernste didactische methodes en de praktijkopleidingen zullen gebeuren in een waarheidsgetrouwe werk- en leeromgeving met de meest geavanceerde apparatuur.”

Opleidingscentrum ViTalent biedt in eerste instantie trainingsmodules aan voor operationele functies in labo, productie en verpakking. Het gaat dan bijvoorbeeld om labo-analisten, technische proces- en verpakkingsoperatoren en kwaliteitsdeskundigen, zowel voor farma als biotech.

Anderhalf miljoen euro

Onder impuls van de sociale partners en met de steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent werden sinds 2017 een haalbaarheidsstudie en een businessplan uitgewerkt. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi. Dit jaar investeert vormingsfonds Co-valent anderhalf miljoen euro in de opstart van ViTalent.

“Het sociaal overleg geeft hiermee een sterke stimulans om levenslang leren effectief in de praktijk te brengen.”

Koen Laenens, voorzitter Co-valent

Koen Laenens, voorzitter Co-valent: “Naast de eerdere investering in de uitbreiding van het opleidingscentrum Cefochim in Seneffe kiezen de sociale partners van Co-valent opnieuw bewust voor een duurzaam project waarbij de opleiding van huidige medewerkers hand in hand gaat met het aantrekken van nieuw talent. Het sociaal overleg geeft hiermee een sterke stimulans om levenslang leren effectief in de praktijk te brengen. Vakbonden en werkgevers beheren ViTalent samen, als evenwaardige aandeelhouders, en delen daarbij dezelfde visie: developing skills for the life sciences industry.”

De hoogtechnologische en kennisintensieve life sciences industrie – wat staat voor farma en biotech – is een van de sleutelsectoren van de Vlaamse economie. De (bio)farmaceutische industrie in Vlaanderen is zowel op vlak van onderzoek en ontwikkeling, productie als export toonaangevend in Europa en zelfs in de wereld. De beschikbaarheid van hooggekwalificeerde en goed opgeleide medewerkers is een cruciale factor om de internationale concurrentiekracht van de farma- en biotechbedrijven op lange termijn te garanderen en deze belangrijke industrie langdurig in Vlaanderen te verankeren.

Sneller inzetbaar

Als gespecialiseerd opleidingscentrum kan ViTalent uitgroeien tot een bijkomende troef voor de life sciences in Vlaanderen. Pas aangeworven medewerkers zullen sneller inzetbaar en beter voorbereid zijn op een job in de farma en biotech. Bestaande werknemers krijgen toegang tot opleidingen op maat, zodat ze zich permanent kunnen bijscholen. Studenten en werkzoekenden maken dankzij de gespecialiseerde training kans op een boeiende job in een sector met doorgroeimogelijkheden. Bovendien hoeven sectorbedrijven niet langer allemaal afzonderlijk vooropleidingen te organiseren maar kunnen ze hiervoor bij ViTalent terecht.