Persbericht
Nieuwe opleiding van VDAB en ViTalent stoomt werkzoekenden klaar voor job in farma en biotech
VDAB en ViTalent, het eerste gespecialiseerde opleidingscentrum voor de farma- en biotechindustrie in Vlaanderen, gaan een uniek partnerschap aan om werkzoekenden op te leiden tot basisoperator in de farma en biotech. Dankzij een nieuwe, vijfdaagse beroepsopleiding worden geïnteresseerden klaargestoomd voor een boeiende job in een sector die momenteel honderden vacatures voor zulke gekwalificeerde technische profielen heeft. De eerste opleidingsreeks wordt georganiseerd van 17 tot en met 23 februari in het VDAB-opleidingscentrum in Antwerpen, niet toevallig in de provincie met de hoogste concentratie aan farma- en biotechbedrijven. Negen cursisten zullen de training volgen. Op de laatste dag kunnen ze tijdens een jobdate al meteen kennismaken met potentiële werkgevers.
ViTalent geeft momenteel al verschillende soorten opleidingen voor pas afgestudeerden en werknemers uit de farma- en biotechsector. Dankzij de samenwerking met VDAB biedt het opleidingscentrum nu ook trainingen aan voor werkzoekenden zonder specifieke voorkennis of werkervaring. Tijdens zo’n vijfdaagse opleiding tot ‘Basisoperator farma’ krijgen de deelnemers op korte tijd de basiskennis en vaardigheden aangeleerd waarmee ze meteen aan de slag kunnen als polyvalente productie-operator: van kwaliteitsnormen en veiligheid tot bioprocessing en aseptisch vullen.
Van mobiele kits en een farmabad…
De opleiding tot Basisoperator farma is gratis voor wie is ingeschreven als werkzoekende en wordt georganiseerd in het VDAB-opleidingscentrum in Antwerpen. De cursisten maken er in mobiele kits kennis met onder meer het materiaal, de apparatuur en de kledijvoorschriften die specifiek zijn voor de sector, zodat ze de typerende werkomstandigheden van een productie-omgeving in een farma- of biotechbedrijf kunnen ervaren.
Voorafgaand aan de opleiding worden kandidaat-deelnemers ondergedompeld in een zogenaamd ‘farmabad’. Daarin wordt nagegaan of de kandidaat over de nodige basiscompetenties beschikt – zoals nauwkeurigheid, leervermogen of het opvolgen van strikte richtlijnen en procedures – om een succesvolle carrière te kunnen uitbouwen in de farma- en biotechindustrie.
… naar een state-of-the art opleidingscentrum
Dit jaar staan vier dergelijke opleidingen voor werkzoekenden gepland. Vanaf dit najaar zullen die kunnen plaatsvinden in het opleidingscentrum ViTalent dat momenteel gebouwd wordt op het Wetenschapspark in Niel. Op een oppervlakte van zo’n 1.700 vierkante meter komt er een state-of-the-art jobsimulator met leslokalen, labo’s, praktijkruimtes en een didactische cleanroom om de werkomstandigheden in farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier na te bootsen. Voor de inrichting van het opleidingscentrum kan ViTalent rekenen op een subsidie van ongeveer anderhalf miljoen euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Op termijn wil ViTalent enkele duizenden cursisten per jaar opleiden, onder meer dankzij een nauwe samenwerking met VDAB. Sectorbedrijven als Janssen Pharmaceutica, Novartis, Organon, Pfizer en Sanofi zijn al van bij de opstart nauw betrokken bij het project en het opleidingsaanbod.
“Door opleidingen op maat aan te bieden zorgen we ervoor dat we werkzoekenden kunnen matchen met openstaande vacatures in de farma en biotech.”
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Werk
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Werk: “Door werkzoekenden op te leiden en van nabij te begeleiden naar een job in de farma of biotech, leiden we gericht mensen toe naar de sector. De arbeidskrapte is een ongelofelijk grote uitdaging, maar evenzeer is er de uitdaging van de mismatch. Er zijn veel vacatures, maar tegelijk ook veel werkzoekenden die vaak (nog) niet over de juiste competenties beschikken. Door opleidingen op maat aan te bieden zorgen we ervoor dat we werkzoekenden kunnen matchen met de openstaande vacatures. Tegelijk maakt de werkzoekende kennis met jobs en bedrijven waar men zelf misschien niet direct aan zou denken. Win-win!”
Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Operator voor installaties in de farmaceutische industrie staat sinds 2020 op de knelpuntberoepenlijst van VDAB. Dat heeft vooral te maken met de vraag naar deze profielen in de provincie Antwerpen. Omwille van de gespecialiseerde technische kennis, is het moeilijk om kandidaten te vinden die meteen in het plaatje passen. Daarom zetten we samen met ViTalent en de werkgevers in op opleiding om gemotiveerde werkzoekenden klaar te stomen voor dit beroep. Een belangrijke reden voor het knelpuntkarakter van dit beroep zijn de kennis en vaardigheden rond de strikte naleving van de strenge veiligheidsvoorschriften in deze sector. Daar zetten we dan ook volop op in tijdens de opleiding.”
“Met dit sterke partnerschap tussen ViTalent en VDAB hebben we alles in huis om werkzoekenden naar een boeiende job in de sector te leiden.”
Kris Bosch, voorzitter ViTalent en adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij essenscia vlaanderen
Kris Bosch, voorzitter ViTalent en adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij essenscia vlaanderen: “De Vlaamse farma en biotech boomt. Bedrijven hebben de voorbije jaren heel wat extra jobs gecreëerd en die jobgroei zet zich tot op vandaag door. De vraag naar technisch en wetenschappelijk talent blijft stijgen. Met dit sterke partnerschap tussen ViTalent en VDAB hebben we alles in huis om werkzoekenden naar een boeiende job in de sector te leiden.”
Marian Willekens, ondervoorzitter ViTalent en secretaris ACV-BIE: “Werkzoekenden alle troeven in handen geven voor een job in de farma of biotech: dat is een belangrijke doelstelling van ViTalent. De samenwerking met VDAB onderstreept het engagement van zowel werknemers- als werkgeversorganisaties om van het opleidingscentrum een succes te maken. Met een positieve impact op de arbeidsmarkt in Vlaanderen.”
Veerle Van der Linden, algemeen directeur ViTalent: “De start van deze opleidingsreeks ‘Basisoperator farma’ is een nieuwe mijlpaal voor ViTalent. Naast de meer dan 500 werknemers en pas afgestudeerden die sinds begin 2020 al een training hebben gevolgd, kunnen we nu ook werkzoekenden bijscholen en herscholen om ze perspectief te bieden op een job in een snelgroeiende sector. En vanaf dit najaar kan dat in ons gloednieuwe en geavanceerde opleidingscentrum op het Wetenschapspark in Niel.”