ViTalent biedt praktijkgerichte opleidingen en trainingen voor de farma- en biotechsector in Vlaanderen. Boost je carrière in de life sciences!
Nieuws

Leerlingen van het secundair onderwijs duiken de biotechwereld in bij ViTalent

ViTalent organiseerde de opleiding Biotech technieken voor leerlingen secundair onderwijs. Ontdek hoe de hands-on-training talent voorbereidt op de sector!
2025/04/03

Hoe worden biotech geneesmiddelen écht gemaakt? Op 25 maart kregen 30 leerlingen uit het 6de jaar Biotechnologische en Chemische Technieken (BCT) en Biotechnologische en Chemische Wetenschappen (BCW) de kans om dit zelf te ervaren. Tijdens de eerste opleiding ‘Biotech Technieken’ kregen ze inzicht in de werkelijkheid van deze fascinerende industrie.

Deze praktijkgerichte training, die in samenwerking met RTC Antwerpen werd ontwikkeld en georganiseerd, bood de studenten een unieke blik achter de schermen van de Life Sciences-industrie. In de state-of-the-art cleanroom en laboratoria van ViTalent doorliepen ze het volledige proces van productie- en kwaliteitscontrole van een geneesmiddel.

Het doel? Jong talent inspireren om te kiezen voor een loopbaan in de snelgroeiende sector van de biotech en tegelijkertijd de verbinding tussen onderwijs en industrie versterken.

Biotech in de praktijk: een levensechte leerervaring

Tijdens deze hands-on opleidingsdag werden de leerlingen van het secundair onderwijs (SO) theoretisch onderwezen, maar tegelijk ook ondergedompeld in de praktische way-of-working van de farmaceutische industrie. Ze namen actief deel aan de productie van een Biological en ontdekten op die manier hoe een geneesmiddel wordt gemaakt op basis van genetisch gemanipuleerde bacteriën of cellen De opleiding bestond uit verschillende modules, elk gericht op een specifiek element van biotechnologische productie:

  1. Werken in een cleanroom
    • Introductie tot aseptische technieken
    • Inleiding in de strikte kwaliteits- en veiligheidsregels binnen een GMP-omgeving
    • Het belang van hygiëne en correcte handelingen in een farmaceutische productie
  2. Environmental monitoring & staalname
    • Omgevingstalen afnemen van de werkomgeving en het product zelf
    • Monitoren van microbiologische contaminatie en analyseren van de resultaten
    • Het belang van desinfectie, sterilisatie, steriele ruimtes en kwaliteitscontrole
  3. Kwaliteitscontrole en analyse
    • Bepalen van de werkzaamheid van het geproduceerde enzym m.b.v. UV/VIS spectrofotometrie
    • De principes van Quality control (QC) en Quality Assurance (QA)
    • Het belang van nauwkeurigheid en zorgvuldigheid tijdens analyses in de Life Sciences-sector

Door deze hands-on aanpak kregen de leerlingen een realistisch beeld van hoe het is om in de Life Sciences-sector te werken en welke vaardigheden hiervoor nodig zijn.

Een Life Science productie zonder kwaliteitsafdeling is onbestaand! Voor de volledige ViTalent portfolio rond QA en QC is Bob verantwoordelijk!

Pipetteren kunnen de meeste leerlingen al; maar correct pipetteren in een QC-labo van een Life Sciences bedrijf en alles correct documenteren, dat is toch een nieuwe uitdaging!

Bob Van Eijkeren

Samen investeren in talentontwikkeling

Deze opleiding is niet alleen een primeur voor de leerlingen van het SO, maar ook een mooi voorbeeld van hoe een co-creatie tussen onderwijs en industrie bijdraagt aan de ontwikkeling van jong talent.

Dankzij de samenwerking tussen ViTalent, RTC Antwerpen en Co-valent kon deze pilootopleiding op maat ontwikkeld worden zodat ze aansluit bij de einddoelen van het SO. ViTalent zorgde voor een hands-on trainingsdag, aangevuld met een voor- en natraject waarmee leerkrachten in de klas aan de slag kunnen. Onze sterke connectie met de bedrijven in het ecosysteem zorgt ervoor dat deze praktijkervaring innovatief, up-to-date én toegankelijk is voor leerlingen van het secundair onderwijs.

Deze opleiding paste daarnaast ook perfect binnen de doelstellingen van ons lopende EFRO project om als opleidingscentrum verder te groeien in opleidingen rond ATMP-productie.

ViTalent organiseerde de opleiding Biotech technieken voor leerlingen secundair onderwijs. Ontdek hoe de hands-on-training talent voorbereidt op de sector!

Waarom deze opleiding een gamechanger is

Een brug tussen onderwijs en industrie

In het secundair onderwijs hebben veel leerlingen nog geen concreet beeld van hoe hun toekomst in de Life Sciences-sector eruit zou kunnen zien. Ook voor leerkrachten is het niet altijd evident om over de juiste up-to-date informatie over deze sector te beschikken. ViTalent investeerde daarom samen met RTC Antwerpen en RTC Limburg al in een eerste opleidingstraject voor de leerkrachten, waarbij ze kennis konden maken met de basisprincipes van de Life Sciences productie. Om deze basisprincipes te kunnen doortrainen naar hun leerlingen, voorzag ViTalent een programma dat de leerkrachten gedurende twee lesuren voorbereidt op de biotech opleidingsdag bij ViTalent.  Door hen tijdens die dag in een levensechte setting te laten werken, wordt de sector minder abstract, waardoor ze bewuster kunnen afwegen of dit iets voor hen is. ViTalent werkt nu verder aan een vervolgopleidingstraject voor leerkrachten, waarin enerzijds het luik ‘kwaliteit’ en anderzijds het luik ‘procesinstallatie’ centraal staan. Samen met de leerkrachten bekijken we vervolgens hoe we dit best vertalen naar hun leerlingen.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

De biotech-sector groeit snel en er is een grote vraag naar technisch geschoolde werknemers. Deze leerlingen maken een eerste stap naar een toekomst in een boomende industrie door hands-on ervaring op te doen in een realistische omgeving.

Unieke praktijkervaring

Er zijn weinig kansen voor de leerlingen van het secundair onderwijs om in de praktijk kennis te maken met de productie en kwaliteitscontrole van geneesmiddelen. ViTalent overbrugt deze kloof door deze unieke en praktijkgerichte aanpak aan te bieden.

Een Life Science productie zonder kwaliteitsafdeling is onbestaand! Voor de volledige ViTalent portfolio rond QA en QC is Bob verantwoordelijk!

Deze opleiding is voor leerlingen van het SO een geweldige eerste introductie tot de echte biotech industrie. Ze hebben nu op 1 dag alle uitdagingen ervaren en beseffen nu wat er allemaal nodig is om een kwalitatief medicijn te maken.

Bob Van Eijkeren

Opleidingen zoals deze zijn de toekomst

Deze pilootopleiding heeft bewezen hoe waardevol praktijkgericht onderwijs is voor de Life Sciences-sector en de leerlingen. Door jongeren al vroeg kennis te laten maken met de realiteit van farmaceutische productie, creëren we een sterke basis voor een gerichte keuze om deel te willen zijn van deze sector. ViTalent blijft investeren in samenwerkingen met het onderwijs op basis van onze nauwe contacten met de industrie om vernieuwende trainingsprogramma’s te creëren die talent klaarstomen op de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over deze opleiding of hoe ViTalent kan bijdragen aan de competentieontwikkeling van jouw leerlingen of medewerkers? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

ViTalent vzw.
Isala Gebouw,
Galileilaan 11 b0002,
2845 Niel

ViTalent biedt praktijkgerichte opleidingen en trainingen voor de farma- en biotechsector in Vlaanderen. Boost je carrière in de life sciences!
ViTalent | logo CoValent
ViTalent | logo Essenscia
ViTalent | logo ABVV
ViTalent | logo ACLVB
ViTalent | logo ACV
Een initiatief van

Met steun van

ViTalent | logo WSE